[...] 17-godzinnej regeneracji, po podawaniu kreatyny odnotowano 19.2% wzrost osiągów przy maksymalnej intensywności wysiłku, w grupie glukozy zmiana nie była zauważalna. Wniosek: wyniki sugerują, że suplementacja kreatyną z jednoczesnym przyjmowaniem glukozy w ciągu 17 godzin po szybkiej utracie masy ciała nie przyspiesza odbudowy masy ciała, jednak [...]
Obserwując to, co się dzieje w Internecie, można wpaść w ponury nastrój. Poziom większości wypowiedzi wskazuje, iż te osoby nie rozumieją już nawet średnio skomplikowanych treści. Najlepiej sprzedają się proste hasła, chwytliwe slogany, uproszczenia. Niestety, z reguły wszelkie uproszczenia w nauce są karygodne. Dlatego właśnie dyskusja z [...]
[...] odżywki białkowe tak dobrze się sprzedają. Fakt czy mit: „Białko serwatkowe jest bezwartościowe”? Mit. Zarówno WPI, jak i WPC (podobnie, jak WPH) mają najlepsze wyniki w obu skalach oceny jakości protein. Jest to pełnowartościowe białko zwierzęce. O wiele więcej wątpliwości budzą białka ryżowe. Przykładowo: WPI - izolat białka [...]
Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] maksymalne utlenianie tłuszczów zachodziło przy tętnie 132 ± 4 ud./min (70 ± 2 % HR) i wtedy utleniane było ~0.56 g tłuszczów na minutę pracy, lepsze były wyniki w trakcie jazdy ciągłej, przy określonej intensywności. Maksymalnie mężczyźni zużywali 0.69 g tłuszczów na minutę pracy przy tętnie 125 ± 3 ud./min (66 ± [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
[...] się kwestia stosowania czystej kofeiny. W systematycznym przeglądzie uwzględniono dane z badań kontrolowanych placebo, w których sprawdzano, jak kofeina wpływa na wyniki sportowe. Uwzględniono dane z 46 badań. Wyniki: kofeina w dawce 3-6 mg/kg masy ciała miała wpływ na wytrzymałość, wyniki próby czasowej były lepsze o 2.22 ± [...]
Niedawno trafił do mnie zrzut ekranu z pewnej dyskusji. Powielane są tam uniwersalne, nieprawdziwe twierdzenia, które krążą w klubach i w sieci od dobrych kilkunastu lat. Zamiast sięgnąć po pierwsze lepsze opracowanie dotyczące biochemii, czy fizjologii wysiłku młodzi mężczyźni wolą powtarzać oklepane mity. Co gorsza każdy pierwszy lepszy trener [...]
[...] eksperymentu: 255 ± 53 g ilość tłuszczu w diecie po zakończeniu eksperymentu: 81 ± 33 g, ilość węglowodanów w diecie po zakończeniu eksperymentu: 234 ± 11 g Zmierzono wyniki siłowe, zbadano kompozycję ciała (metoda ADP), pobrano krew (m.in. glukoza, kreatynina, GFR, sód, potas, chlor, azot mocznika), sprawdzono dostarczaną ilość kcal. [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
[...] w kolejnych powtórzeniach sprintów (od 3. do 6. powtórzenia po 50 m) w grupie buraka i aronii, grupa soku z marchwi poprawiła swoje osiągi w sprintach na 50 m, jednakże wyniki były słabsze, w porównaniu do picia buraka i aronii (w 5. powtórzeniu sprintu na 50 m w wodzie poprawa w grupie buraka i aronii wynosiła 4.39%, w grupie marchwi 3.1%). [...]
[...] W grupie wysokich protein odnotowano więcej mocznika i niezestryfikowanych, wolnych kwasów tłuszczowych. Grupa wysokich protein odczuwała większe zmęczenie i gorsze wyniki w codziennym życiu. Wnioski: większa ilość białka w diecie może być niezbędna do zachowania masy mięśniowej w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej (przy ograniczonej [...]
Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]
Wiele osób traktuje trening siłowy jako sposób spędzania wolnego czasu, inni przypisują aktywności fizycznej niesamowite właściwości. Mimo upływu lat, prowadzenia szerokich badań i dostępności dobrej jakości wiedzy, większość ludzi woli bazować na nie do końca sprawdzonych sposobach. Podsumowanie Nie traktuj pompy jako jedynego wyznacznika [...]
Mimo iż wysokiej jakości wiedza jest dostępna na wyciągnięcie ręki, praktycznie za darmo (bo nie liczę ceny za połączenie internetowe czy zakupienia X lat temu komputera jako znaczące koszty) – większość ludzi woli powielać mity, obiegowe opinie i zwykłe kłamstwa na temat redukcji tkanki tłuszczowej. Omówię, o ile tylko się da skrótowo, [...]
Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
Większość odchudzających się ludzi unika spożywania posiłków po godzinie 18:00. Jest to jeden z najsilniej zakorzenionych mitów. Mówi on o tym, że jedzenie wieczorem i w nocy tuczy. Wg licznych badań naukowych sytuacja wcale nie jest klarowna. Tymczasem: w badaniu z 2007 r. Nonino-Borges CB i wsp. przeprowadzonym na grupie 12 otyłych kobiet [...]
Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]
Zaburzenia żołądkowo-jelitowe często występują u sportowców, szczególnie dyscyplin wytrzymałościowych. Mają wpływ na regenerację, mogą obniżać wyniki sportowe. Według badań, 30-50% sportowców skarży się na podobne dolegliwości. Nieselektywne niesteroidowe leki przeciwzapalne (w nomenklaturze angielskojęzycznej określane jako non-selective [...]